Olympische atleten krijgen 160.000 condooms, maar mogen ze niet gebruiken

Olympische atleten krijgen 160.000 condooms, maar mogen ze niet gebruiken
Foto Pexels

Elk van de 11.000 atleten die dit jaar deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio (Japan) krijgt veertien condooms. Dat is controversieel, want het Internationaal Olympisch Comité ontmoedigt de atleten tegelijkertijd om de condooms te gebruiken. Seks hebben met andere atleten is namelijk geen coronaproof activiteit, of men nu een condoom draagt of niet.

Olympisch souvenir

In plaats daarvan hoopt het Olympisch Comité dat de atleten de condooms als souvenirs meenemen naar huis, aldus Vice. «Het is niet de bedoeling dat atleten de condooms in het Olympisch Dorp gebruiken, maar om te helpen met het bewustzijn door ze terug naar hun eigen land te brengen», zegt het Comité in Tokio Sports.

Volgens de maatregelen die de atleten in het Olympisch Dorp moeten volgen, moeten de atleten minstens twee meter uit elkaar blijven. Daarnaast vermijden ze volgens de afspraken best fysiek contact, inclusief het schudden van de handen. Ook knuffels zijn uit den boze. Ten slotte mogen de atleten het Olympisch Dorp uitsluitend onder bijzondere omstandigheden verlaten. Overtredingen van deze regels kunnen leiden tot sancties.

Recordaantal condooms

Het is niet de eerste keer dat de Olympische Spelen condooms uitdelen aan atleten. Dat is namelijk een traditie sinds de Olympische Zomerspelen van 1988 in Seoel (Zuid-Korea). Toen werd de wereld geteisterd door een aids-epidemie.

Olympisch atleten zijn er ook voor gekend om gretig van die condooms gebruik te maken. Tijdens de Zomerspelen van 2000 in Sydney (Australië) deelden de Australische organisatoren aanvankelijk 70.000 condooms uit. Tijdens de Spelen bestelden ze er nog eens 20.000 bij, omdat ze «halverwege de Spelen op waren». Tijdens de Spelen van 2016 in Rio (Brazilië) werd een olympisch record gebroken: toen werden 450.000 condooms uitgedeeld. Elke atleet kreeg dus ongeveer 42 condooms mee.