Olivier Deschacht voor Kansspelcommissie, gaat voor vrijspraak

Olivier Deschacht voor Kansspelcommissie, gaat voor vrijspraak

Vandaag werd Olivier Deschacht, voetballer van RSC Anderlecht, verwacht bij de Kansspelcommissie om zich te verantwoorden voor het gokken op zijn eigen voetbalwedstrijden. De 36-jarige voetballer ontkent een fout te hebben gemaakt en gaat dan ook voor de vrijspraak. De Kansspelcommissie zal zich op 28 juni uitspreken. Deschacht, die in Brussel aanwezig was maar zich niet aan de pers liet zien, moest zich verantwoorden voor verdacht gokgedrag. De voetballer zou in totaal 2.622 keer gegokt hebben, waaronder op 67 wedstrijden van Anderlecht, waarvan uiteindelijk 40 wedstrijden waarin hij zelf meespeelde. Dat is verboden want het kan op wedstrijdvervalsing duiden. De hele zaak kwam in september vorig jaar aan het licht in de pers.

Zijn advocaat Luc Deleu is echter vrij gerust in een goede afloop. "Mijn cliënt heeft niets fout gedaan. Hij heeft aan de commissie gezegd dat hij na 2009, toen hij het ouderlijke huis verliet, niet meer gegokt heeft. Het is echter pas strafbaar vanaf 2010. Bovendien zijn de feiten na vijf jaar verjaard", aldus Deleu.

Het gokgedrag zou toe te schrijven zijn aan Oliviers jongere broer Xavier. Die verklaarde en bekende dat hij effectief op wedstrijden van Anderlecht gokte. Tot grote ontsteltenis van Deleu zijn die verklaringen niet opgenomen in het dossier van Olivier Deschacht. Xavier Deschacht werd trouwens later deze namiddag gehoord door de commissie.

Daarnaast stelt Deleu zich ook vragen bij de perslekken. "Op 19 januari stond de inhoud van de brief van de commissie die wij op 23 januari ontvingen al in de krant", zegt de advocaat. "Deschacht werd reeds op voorhand veroordeeld en publiekelijk te schande gemaakt en dat zonder een kans zich te verdedigen", gaat Deleu verder.

Daarom had Deschachts advocaat om een openbare zitting gevraagd, "op basis van artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens". Want ook de commissie zelf treft schuld, vindt Deleu. "In die brief die wij ontvingen stond 'jij hebt dit gedaan en jij hebt dat gedaan', opgesteld door de man die mijn cliënt dan moet beoordelen." Volgens Deleu overtrad de Kansspelcommissie bovendien zijn eigen regels omtrent het beroepsgeheim.

Een bron bij de Kansspelcommissie ontkent dat de commissie vooringenomen is en betreurt het bovendien dat er zoveel elementen uit het dossier zijn gelekt aan de pers.

De Kansspelcommissie zal op 28 juni uitspraak doen in de zaak-Deschacht.

bron: Belga