Olifanten zijn even slim als peuters

Olifanten zijn even slim als peuters

Het is al langer geweten dat olifanten zich kunnen herkennen in een spiegel. Om meer te weten te komen over de intelligentie van de dieren, voerden wetenschappers van de Cambrigde University en de University of Veterinary Medicine een test uit bij twaalf olifanten.

Stok

De dieren moesten een stok oprapen en die aan een onderzoeker geven. Maar soms hing die stok vast aan een mat. Om het langwerpige voorwerp toch te kunnen overhandigen, moesten ze dus van de mat stappen. Met andere woorden moesten de olifanten beseffen dat hun eigen lijf ervoor zorgde dat ze in de taak slaagden of niet.

Wat blijkt? De dieren brachten de opdrachten nagenoeg altijd tot een goed einde. Volgens de wetenschappers wil dit zeggen dat de dieren empatisch zijn en het perspectief van anderen kunnen begrijpen. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports.

Even slim als 2-jarige kinderen

Professor Josh Plotnik van de Cambridge University is naar eigen zeggen onder de indruk van de resultaten. "Het lijkt misschien een simpele test, maar de prestaties van de olifanten zijn indrukwekkend", legt hij uit aan The Independent. "Ze begrepen dat hun eigen lichaam in de weg zat. Ter vergelijking: kinderen kunnen dit pas als ze twee jaar oud zijn.