Olifant moet op tandartsbezoek

Tantor, een Afrikaanse olifant uit de zoo van Colombia, moest afgelopen weekend op bezoek bij de tandarts om zijn afgebroken slagtand te laten ontzenuwen. Een simpel klusje was het zeker niet, want het beest weegt meer dan 5.000 kilogram.
door
lisa.theunis
Leestijd 1 min.

Hoewel Tantor over een goede gezondheid beschikt, kreeg hij onlangs te kampen met een ontstoken slagtand. Om dit op te lossen moest de olifant een operatie ondergaan. Door zijn hoge leeftijd was deze complexe behandeling niet zonder gevaar. Terwijl zijn tand ontzenuwd, gereinigd en opnieuw opgevuld werd, lag het beest de ganse tijd onder narcose.

Met een team van meer dan 30 dokters, technici en medewerkers werd de ingewikkelde ingreep na drie uur tot een goed einde gebracht. Niet lang na de operatie was het dier zelfs weer op de been. Voorlopig stelt hij het nu goed, maar voor de zekerheid zullen de dokters Tantor de komende weken nog goed in de gaten houden.

Opgegroeid op een boerderij van drugshandelaars

In 1991 mocht de zoo Tantor verwelkomen. Hoe oud de olifant toen precies was, is niet zeker. Zijn leeftijd wordt nu rond de 50 jaar geschat. De eerste helft van zijn leven bracht hij door op een boerderij die gerund werd door drugshandelaars.