Oldtimers trekken door Gent om te protesteren tegen lage-emissiezone

Oldtimers trekken door Gent om te protesteren tegen lage-emissiezone

In Gent rijden vandaag honderden oldtimers door de stad om te protesteren tegen de lage-emissiezone (LEZ) die er volgende week van kracht gaat. De meest vervuilende auto's mogen dan niet langer het stadscentrum inrijden. Actiegroep Red De Oldtimer vraagt met de symbolische 'Laatste rit naar Gent' om het beleid bij te sturen. De deelnemers rijden een traject doorheen het stadscentrum om hun "rijdend cultureel erfgoed" te tonen. Het gaat om een bonte verzameling klassieke oldtimers maar ook minder oude auto's die niet voldoen aan recente normen, bussen en getunede wagens.

De organisatie roept op om vreedzaam te protesteren en de rit verloopt zonder incidenten. Wel veroorzaakt de passage heel wat verkeershinder in combinatie met de traditionele drukte rond de kerstperiode. Op verschillende plaatsen in de binnenstad hangt een opvallende benzinegeur.

Het Gentse stadsbestuur wil met een lage-emissiezone de luchtvervuiling in het stadscentrum verbeteren en de Gentenaar aanzetten om te kiezen voor zuinige en milieuvriendelijke auto's.

bron: Belga