Oekraïne zet doel om toe te treden tot EU en NAVO in grondwet

Oekraïne zet doel om toe te treden tot EU en NAVO in grondwet

Oekraïne heeft in de grondwet opgenomen dat het als doel heeft om toe te treden tot de Europese Unie en de NAVO. In het parlement stemde een duidelijke meerderheid voor die aanpassing. President Petro Porosjenko sprak van een "historische dag". "Het is zeer belangrijk dat het bij de NAVO gaat om veiligheid. Veiligheid, niet enkel het militaire", aldus Porosjenko. "Het gaat veeleer om de veiligheid van de burgers - de veiligheid op straat, de bescherming van de grondwettelijke rechten en vrijheden van de burgers, rechtszekerheid."

Porosjenko wil met de wetswijziging ook zijn herverkiezing als president verzekeren. De stembusgang is gepland voor 31 maart. Tot nog toe is er met 37 een recordaantal kandidaten voor de presidentsverkiezingen en uit een peiling blijkt dat de huidige president zich zorgen moet maken.

In 2014 annexeerde Rusland het schiereiland de Krim en sindsdien strijden de regeringstroepen in het oosten van het land tegen de door Moskou gesteunde rebellen. Door het aanhoudende conflict lijkt het weinig waarschijnlijk dat Oekraïne zal kunnen toetreden tot de NAVO.

bron: Belga