Oekraïne stuurt politiek geladen lied naar Songfestival

Oekraïne stuurt politiek geladen lied naar Songfestival

Het nummer ‘1944' van de Tartaarse zangeres Jamal werd zondagavond gekozen door de jury en 380.000 stemmen van de kijkers thuis. In het lied zingt Jamal, voluit Susana Jamaladinova, over de massale deportatie van Krim-Tarteren onder leiding van Stalin.

De zangeres inspireerde zich voor de tekst op het verhaal van haar overgrootmoeder. In 1944 werd ze samen met 200.000 andere inwoners van de Krim op bevel van Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië omdat ze samengewerkt zouden hebben met de nazi's. Tijdens de tocht kwamen duizenden mensen om het leven door hongersnood en ontbering. Tot de jaren 80 was het voor hen verboden terug te keren naar huis. «Als er vreemden naar je huis komen, en je allemaal vermoorden. En dan zeggen ze: we zijn niet schuldig», opent het nummer in het Engels. De rest van de tekst is in het Tataars.

Hoewel de huidige annexatie van de Krim door Rusland in 2014 in het lied niet wordt genoemd, bevat het wel heel wat verwijzingen daarnaar. «Er wordt niets gezegd over de bezetting of andere schandelijke praktijken die de bezetters in ons moederland uitrichten. Toch gaat het over de inheemse bevolking die gruwelijke ongerechtigheden hebben moeten ondergaan», zegt Mustafa Jamilev, leider van de Krim-Tartaren.

Het is verboden om politieke nummers in te sturen bij het Eurovisie Songfestival, maar de organisatie heeft nog niet gereageerd op het nummer. In mei vindt de finale plaats in Stockholm.

Foto AFP / A. Stepanov

https://www.youtube.com/watch?v=Y1yzjoNTokk