Oei: katten en honden zijn slecht voor het milieu

Oei: katten en honden zijn slecht voor het milieu

Of je huisdier nu een voorkeur heeft voor droge korrels of voor een maaltijd in een sausje, er zit gegarandeerd vis of vlees in. Om dat eten te produceren, is meer energie, grond en water nodig dan voor plantaardige voeding. Tegelijk heeft het ook een heleboel slechte effecten, zoals onder meer de uitstoot van broeikasgassen.

Dat de voeding voor honden en katten dus een grote impact heeft op het milieu is duidelijk. Professor Gregory Okin van de Universiteit van California vroeg zich af hoe groot dat effect precies is, en dus ging hij op onderzoek. Hij ontdekte dat er maar liefst 163 miljoen pluizige viervoeters rondlopen in de VS: 78 miljoen honden en 85 miljoen katten.

Meer dan 12 miljoen auto's

Samen eten die dieren een heel pak vlees. Volgens de berekeningen van Okin consumeren ze zelfs evenveel calorieën als alle inwoners van Frankrijk. De productie van de maaltijden voor de dieren zorgt voor een uitstoot van 2,9 miljoen CO2 en 64 miljoen ton methaan en stikstofoxide per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van meer dan 12 miljoen auto's die een jaar lang rondrijden. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Plos One.

Voor de mensen die graag een huisdier willen nemen, maar ook bezorgd zijn om hun ecologische voetafdruk, heeft de professor een gouden raad. "Kies voor een vegetarisch huisdier, zoals een hamster of een vogel. Wil je graag een groter exemplaar? Ga dan voor een mini-pony. Als extra pluspunt maaien ze je gras", besluit Okin.

https://giphy.com/embed/ZPKA8hg390ZP2