OEF. Je buren mogen dan toch niet zomaar je tuin betreden: «Nog steeds toestemming nodig»

Er zal nog steeds toestemming nodig zijn om de tuin van de buren te betreden. Dat verduidelijkt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Een grote opluchting voor velen, want de nieuwe regel beroerde de gemoederen in Vlaanderen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Op 1 september gaat het nieuwe goederenrecht in: je hebt vanaf dan het recht om een bal of een huisdier te gaan halen in de tuin van de buren. Maar enkele dagen na de aankondiging blijkt dat er nog steeds toestemming moet zijn van de eigenaar om diens eigendom te betreden om een zaak of dier terug te halen.

«Het is dus niet zo dat buren of anderen iemands tuin zonder toestemming kunnen betreden», verduidelijkt de minister. «Wat deze paragraaf wel wijzigt tegenover de oude situatie, is dat iemand een zaak of dier dat op onopzettelijke wijze op diens eigendom is terechtgekomen, moet teruggeven. Hiermee wordt een juridische onduidelijkheid die onder de oude wetgeving bestond opgelost. Het stond immers niet in de wet dat dit moest gebeuren.»

Weigeren

Wie bouw- of herstellingswerken uitvoert en daarbij niet anders kan dan de grond van de buur te betreden, kan dat doen, maar ook dat moet eerst worden gemeld. Als de buur rechtmatige motieven heeft, kan hij weigeren. In dat geval moet de buur die werken wil uitvoeren dit recht afdwingen bij de vrederechter.