Obamacare heeft CEO's van Amerikaanse farmabedrijven geen windeieren gelegd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De directeurs van de 70 grootste bedrijven binnen de Amerikaanse gezondheidssector hebben sinds de invoering van de Affordable Care Act of Obamacare zeven jaar geleden tezamen meer dan 9,8 miljard dollar (8,4 miljard euro) opgeschaard. Dat heeft de nieuwssite Axios berekend. In tegenstelling tot wat president Donald Trump beweert, heeft Obamacare de gezondheidszorg dus niet kapotgemaakt. Toch hebben de hoge verloningen van de CEO's niet geleid tot lagere prijzen of betere gezondheidszorg. Niet alleen hebben de CEO's elk jaar gemiddeld 11 procent meer geld verdiend in vergelijking met het jaar ervoor, de prijzen van de aandelen van de bedrijven zijn ook spectaculair gestegen. De directeurs hebben hun hoge lonen (gemiddeld 20 miljoen dollar per jaar) echter niet gezien als een aanleiding om de uitgaven in de gezondheidszorg te controleren, waardoor de inflatie van de gezondheidszorg de algemene inflatie blijft overstijgen.

De grootste verdiener is John Martin, de voormalige CEO van farmabedrijf Gilead Sciences, die tijdens het Obamacare-tijdperk 863 miljoen dollar (736 miljoen euro) verzamelde.

De verloningen van de CEO's bestaan voornamelijk uit onvoorwaardelijk toegezegde aandelen, en die beïnvloeden het beslissingsproces, aldus econoom William Lazonick. Uit de analyse van Axios blijkt dat de CEO's, sinds de invoering van Obamacare, steeds maatregelen namen om de prijzen van de aandelen te verhogen, waardoor ze uiteindelijk meer geld in hun eigen zak konden steken.

En dat gaat ten koste van een "patiëntgericht gezondheidssysteem" dat focust op "waarde", klinkt het. Terwijl de CEO's het gezondheidssysteem zouden helpen door de prijzen te verlagen, geen onnodige behandelingen, tests of materiaal uit te voeren of de zorg te coördineren, doen ze er alles aan om de prijzen van de aandelen de hoogte in te jagen. Dat doen ze onder meer door meer medicatie te verkopen, nieuwe therapieën te creëren die het leven van patiënten niet beter maken en de prijzen meer te laten stijgen dan de inflatie.

Volgens de progressieve nieuwswebsite CommonDreams zullen de CEO's zich na de invoering van een nieuwe Republikeinse gezondheidsplan trouwens blijven verrijken, aangezien ze zullen kunnen profiteren van de belastingverlagingen voor de rijken.

bron: Belga