Nummer 1722 kreeg al 78.374 oproepen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies heeft sinds de activering zaterdag om 13 uur tot zondag 20 uur in totaal 78.374 oproepen ontvangen. Het nummer blijft ook vandaag actief. De meeste oproepen kwamen uit de provincies Oost-Vlaanderen (24.671), Antwerpen (22.112) en Vlaams-Brabant (9.833). Daarna volgen Limburg (9.286), West-Vlaanderen (7.279), Luik (1.841), Namen (1.341) en Luxemburg (775). Brussel was goed voor 402 oproepen. De noodcentrales krijgen op 1722 veel oproepen te verwerken van burgers die opnieuw bellen om te vragen waar de brandweer blijft. "Het heeft geen zin om hiervoor naar het nummer 1722 te bellen. Ook sommige brandweerdiensten hebben een achterstand bij de afwerking van de interventies en aan de burger wordt dus gevraagd om geduld te oefenen", luidt het.

Dit aantal oproepen is niet gelijk aan het aantal aanvragen voor brandweerinterventie. Veel burgers hebben, omdat ze niet direct verbinding kregen, meermaals gebeld. Dit verklaart volgens Binnenlandse Zaken onder meer het hoog aantal oproepen naar 1722.

De brandweer rukt enkel uit wanneer er sprake is van grote schade aan de woning of van een situatie waarbij er gevaar dreigt voor de bewoners zelf of voor eventuele passanten. De brandweer zal dus niet tussenkomen wanneer er bijvoorbeeld twee dakpannen zijn weggewaaid, een boom in de tuin is omgewaaid of een trampoline in de tuin van de buren werd geblazen. De burger moet hiervoor zelf op zoek gaan naar een oplossing door eventueel een gekwalificeerde professional (bijvoorbeeld een dakwerker of een tuinman) te contacteren.

Sommige noodcentrales 112 ontvangen ook vandaag veel oproepen gelinkt aan de hevige windvlagen. Binnenlandse Zaken vraagt om enkel het nummer 1722 te bellen voor niet-dringende brandweerinterventies en enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand mogelijk in (levens)gevaar is. Indien je er door algemene drukte niet in slaagt om 1722 te bellen, probeer dan later opnieuw of gebruik het digitaal loket van hun brandweerzone (indien deze hierover beschikt) om een niet dringende hulpvraag aan de brandweer door te geven.

bron: Belga