Nultolerantie voor seksueel misbruik: WHO voert verplichte opleiding in

Na de wereldwijde debatten over seksuele intimidatie en uitbuiting heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een verplichte opleiding tegen grensoverschrijdend gedrag voor alle medewerkers ingevoerd. Het gaat erom dergelijke gevallen te herkennen, te verhinderen en in elk geval aan te geven, aldus WHO-woordvoerder Tarik Jasarevic in Genève. Vorige week was ook het VN-programma voor de strijd tegen aids (Unaids) in de vuurlijn beland. Klachten tegen een plaatsvervangend programmadirecteur dat hij een medewerkster had lastiggevallen en aangerand, werden door een interne commissie van tafel geveegd. Volgens de organisatie Aids-free World werd geen onafhankelijk onderzoek gevoerd. Ze maakte haar beklag bij VN-secretaris-generaal António Guterres en betichtte Unaids-directeur Michel Sidibé er tegelijkertijd van een billijk onderzoek van de zaak te verhinderen.

Vorig weekeinde was een seksschandaal bij de hulporganisatie Oxfam aan het licht gekomen. Medewerkers zouden vrouwen in noodsituaties in ruil voor hulp gedwongen hebben tot seksuele handelingen. Het adjunct-hoofd van de organisatie, Penny Lawrence, stapte op.

Andere VN-instellingen zoals de VN-Kinderechtenorganisatie Unicef en de VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr benadukten net zoals de WHO, dat dergelijk grensoverschrijdend gedrag nooit mag getolereerd worden en aantijgingen steeds moeten onderzocht worden.

bron: Belga