Nucleair wapenverdrag op de helling - NAVO-Rusland Raad op 5 juli

Ambassadeurs van de NAVO ontmoeten op 5 juli hun Russische collega. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg donderdag aangekondigd. Bedoeling is om Moskou te overtuigen om zich te schikken naar het INF-verdrag. "Ik zit een bijeenkomst van de NAVO-Rusland Raad voor in Brussel op 5 juli", aldus Stoltenberg op Twitter na een vergadering van twee dagen van de NAVO-ministers van Defensie.

Een van de hoofdthema's op de vergadering was het bilaterale INF-verdrag (Intermediate Range Nuclear Forces of nucleaire middellangeafstandssystemen). Dat verdrag uit 1987 verplichtte Washington en Moskou al hun kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden en die vanop de grond konden worden gelanceerd. Washington beschuldigt Moskou er al langer van het INF-verdrag te schenden door de ontwikkeling van het 9M729-raketsysteem. De VS kondigden in februari formeel aan zich uit het verdrag terug te trekken indien Moskou tegen 2 augustus niet aan de voorwaarden van het verdrag voldoet.

De NAVO-landen hopen nu dat Rusland zich alsnog aan het verdrag zal houden, hoewel Moskou niet de indruk heeft gegeven dat het dat zou doen. Volgens Rusland heeft het raketsysteem een reikwijdte van 480 kilometer, waardoor het niet binnen het INF valt. Anderen menen echter dat de raketten 2.000 kilometer ver kunnen vliegen. Moskou kondigde als reactie op het Amerikaanse ultimatum aan zelf ook uit het verdrag te stappen.

Tijdens de gesprekken tussen de NAVO en Rusland zullen ook het conflict in Oekraïne en de transparantie in verband met militaire manoeuvres aan bod komen, aldus Stoltenberg.

bron: Belga