Nu ook problemen met tientallen Vlaamse adoptiedossiers in Ethiopië

Nu ook problemen met tientallen Vlaamse adoptiedossiers in Ethiopië

Na eerdere problemen met adoptiedossiers in Oeganda, duiken er nu ook problemen op met interlandelijke adopties met Ethiopië. Door een herstructurering bij de betrokken administratie in Ethiopië zitten tientallen lopende dossiers uit Vlaanderen geblokkeerd. Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) probeert de zaak te deblokkeren, maar kan aan de betrokken kandidaat-adoptieouders voorlopig "geen enkel perspectief bieden qua timing". Zo blijkt uit een brief die Belga kon inkijken. Het nieuws is ook bevestigd bij Kind & Gezin. "Voor de betrokkenen is de situatie onmenselijk", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Na problemen in Oeganda, met 18 adopties vorig jaar het grootste herkomstland voor interlandelijke adopties in Vlaanderen, zijn er nu dus ook problemen met adoptiedossiers in Ethiopië, vorig jaar met 11 interlandelijke adopties het tweede grootste herkomstland. Momenteel zijn er wat Ethiopië betreft 15 kandidaat-ouders die een kind kregen toegewezen en 37 kandidaat-ouders zonder toewijzing.

Blijkbaar ondergaat de betrokken administratie in Ethiopië (MOWCYA - Ministry of Women and Child Affairs) een zware herstructurering die een impact heeft op de afhandeling van de adoptiedossiers. Naar Ethiopië afreizen of een politieke of diplomatieke demarche raadt het VCA af. Het wil de betrokken Ethiopische diensten eerst de kans geven de werking opnieuw op orde te krijgen. "Indien er tegen eind november geen vooruitgang is in de dossiers met toewijzing, dan zal het VCA ter plaatse gaan", klinkt het. Het doel is dan niet alleen om de lopende dossiers te deblokkeren, maar ook te kijken of er in de nabije toekomst überhaupt nog wel adopties uit Ethiopië mogelijk zijn.

Het VCA heeft dan ook slecht nieuws voor de betrokken kandidaat-adoptieouders: "We kunnen op dit moment geen enkel perspectief bieden qua timing. Op de vraag of een adoptie uit Ethiopië voor jullie nog mogelijk zal zijn, moeten we ook het antwoord schuldig blijven". De ouders kunnen eventueel opteren voor 'heroriëntatie', namelijk adoptie uit een ander land, maar dat zou betekenen dat ze opnieuw onderaan de wachtlijst komen.

"Dat is een ongelooflijk harde boodschap voor de betrokken ouders", reageert Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). "Als Ethiopië ook zou wegvallen, zou dat voor de mensen die staan te wachten betekenen dat ze hun zogenaamde wachtanciënniteit verliezen en dat ze dus opnieuw achteraan moeten aanschuiven als ze kiezen voor een ander land. Dat is voor hen onmenselijk. Daarom ook dat wij bij de hervorming van de interlandelijke adoptie pleiten voor één centrale wachtlijst".

bron: Belga