Nu ook extreemlinks en extreemrechts op terreurlijst OCAD

Op de OCAD-lijst, de terreurlijst waar ons land de namen van radicale Syriëstrijders op verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlinkse en extreemrechtse aanhangers. Dat berichten Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard zaterdag. Onlangs werden de bevoegd­heden van de OCAD-lijst door een lijvig koninklijk besluit uitgebreid. De databank is daardoor niet meer louter voorbehouden voor geradicaliseerde moslims. Sindsdien zijn de ­namen van 23 personen eraan toegevoegd. Het gaat om 16 ­extreemlinkse personen, en 7 aanhangers van extreemrechts.

In de eerste categorie gaat het bijvoorbeeld om gewelddadige anarchisten van de Franstalige groep La Cavale, die door het federaal parket vervolgd worden. Ze verhinderden onder meer de bouw van een gevangenis in de Brusselse gemeente Haren.

Aan extreemrechtse kant staat Oost-Vlaming Tomas Boutens op de lijst, een van de kopstukken van het neonazistische Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel wegens terrorisme.

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, staat volgens de informatie van de Mediahuis-kranten nog niet op de OCAD-lijst. Wel zou er een vooronderzoek lopen, om na te gaan of hij aan de lijst moet worden toe­gevoegd.

bron: Belga