Nu ook breuk binnen Conservatieve partij

Nu ook breuk binnen Conservatieve partij

Drie parlementsleden van de Britse Conservatieven stappen uit de partij en gaan The Independent Group vervoegen. Die beweging werd begin deze week opgericht door zeven parlementsleden die oppositiepartij Labour verlieten. Van de drie Tories die de handdoek in de ring gooien is Anna Soubry de bekendste. Soubry was minister in de regering van David Cameron en verzet zich al langer tegen het brexit-beleid van huidig premier Theresa May. Ze was ook een uitgesproken voorstander van het remain-kamp tijdens het referendum in 2016. Soubry werkte deze legislatuur in het parlement samen met Labour-belofte Chuka Umunna in een pro-Europese groep, en laat Umunna nu net één van de zeven Labour-parlementsleden zijn die begin deze week The Independent Group uit de grond stampten.

De andere twee Conservatieve dissidenten zijn Sarah Wollaston - de voorzitster van de commissie Volksgezondheid en een eerder eurosceptisch parlementslid dat zich om pragmatische redenen tegen de brexit verzet - en Heidi Allen. Zij liet eerder al vallen dat ze de Tories de rug zou toekeren als de partij te veel naar de pijpen van harde brexiteers als Jacob Rees-Mogg zou dansen.

Volgens Soubry, Wollaston en Allen is net dat nu gebeurd. De Conservatieve partij is zozeer naar rechts gekeerd dat ze zelfs beleidsvoorstellen van de extreem anti-Europese partij Ukip begint over te nemen, zeggen ze. Er zijn ook geen pogingen geweest om een consensus op te bouwen rond brexit, wat het beleid de stempel van "desastreus" oplevert.

Het drietal zal nu The Independent Group vervoegen. Die werd maandag opgericht door zeven Labour-dissidenten, van wie Luciana Berger en Chuka Umunna de bekendste zijn. Ook zij keerden zich tegen het brexit-beleid van de partijtop, maar ook de beschuldigingen van antisemitisme en de "halfslachtige aanpak" van leider Jeremy Corbyn speelden mee. Luciana Berger is een joodse.

The Independent Group krijgt voorlopig nog niet de stempel van een nieuwe partij. De betrokkenen willen als onafhankelijke zetelen in het Britse Lagerhuis.

Het vertrek van Soubry en co kan Theresa May zuur opbreken. Haar partij heeft nu al geen meerderheid in het parlement en moet rekenen op de tien DUP-stemmen. Die nipte meerderheid wordt nu nog krapper, terwijl de premier binnen dit en enkele weken een echtscheidingsakkoord met de EU door het parlement moet krijgen om een brexit zonder deal te vermijden.

bron: Belga