Nu kan je zelf berekenen hoeveel van je leven je verliest door luchtvervuiling

Nu kan je zelf berekenen hoeveel van je leven je verliest door luchtvervuiling

De website Quartz heeft nu een rekenmachine op zijn website staan waarmee je kan berekenen hoeveel van je leven je verliest door luchtvervuiling. Hiervoor moeten ze weten hoeveel PM2,5 stof er in je stad rondzweeft. PM2,5 stof is stof dat fijner is dan 2,5 micron en dus kan doordringen tot in je longen en je bloedsomloop.  Dat cijfer kan je onder andere vinden op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Momenteel bedraagt de hoeveelheid PM2,5 stof in hartje Antwerpen tussen 15 en 20 microgram per kubieke meter. Dat betekent dat je leven per dag dat je in zo'n gebied leeft afneemt met iets minder dan één microleven per dag. In New Delhi loopt dat soms op tot meer dan 350 microgram PM2,5 stof in de lucht. Die hoeveelheid betekent dat de inwoners van New Delhi dagelijks twaalf microlevens verliezen.

Maar wat is een microleven nu net? Elk microleven is een half uur van het leven dat nog voor je ligt. Elke dag heb je dus 48 microlevens en op een jaar heb je 17.532 microlevens. Onlangs werd berekend wat voor een invloed PM2,5 stof op heeft op je aantal microlevens en op basis daarvan heeft Quartz hun calculator gemaakt.

Ter vergelijking lijsten we eventjes andere invloeden op je microlevens op.

* Zes sigaretten ontnemen je drie microlevens

* Vijf kilogram overgewicht betekent één microleven minder per dag

* Twintig minuten beweging per dag geeft je twee microlevens per dag

* Één alcoholische consumptie per dag geeft je één microleven per dag. Elke alcoholische consumptie meer dan één ontneemt je weer een microleven.

Bij Quartz geven ze wel toe dat hun calculator geen exacte wetenschap is en uitgaat van gemiddelden. De calculator gaat ervan uit dat je je volledige leven leeft met dat niveau van PM2,5 stof. Ze kennen het effect niet van één dag slechte lucht inademen en de luchtkwaliteit verandert natuurlijk van dag tot dag. Mensen verplaatsen zich ook dus het gemiddelde van een stad betekent niet dat je exact zoveel microlevens verliest over heel je leven.