Novak Djokovic test positief op corona na omstreden toernooi

Novak Djokovic test positief op corona na omstreden toernooi

Djokovic is al de vierde deelnemer aan de Adria Tour, een initiatief dat hij zelf opzette, die positief blijkt. De Bulgaar Grigor Dimitrov, de Kroaat Borna Coric en de Serviër Viktor Troicki gingen hem voor.

Djokovic nam afgelopen week deel aan een etappe van de Adria Tour in het Kroatische Zadar. De finale van dat evenement, waarin Djokovic tegen Andrey Rublev zou spelen, werd afgelast toen de positieve test van Dimitrov bekend werd. Djokovic reisde vervolgens met zijn gezin terug naar Servië. Daar werd iedereen getest. Het resultaat van de nummer 1 van de wereld bleek positief, net als dat van zijn vrouw Jelena. Hun kinderen testten negatief.

Verontschuldigingen

In een verklaring biedt Djokovic zijn verontschuldigingen aan. Hij legt uit dat hij de Adria Tour, een reeks liefdadigheidstoernooien, opzette met de beste intenties "op een moment dat het virus verzwakt was". "Wij geloofden dat de voorwaarden waren vervuld om de Tour te organiseren", schrijft de Serviër, die heel wat kritiek kreeg omdat tijdens de wedstrijden heel losjes met de gezondheidsvoorschriften werd omgesprongen. Zo was er veel publiek aanwezig, waren er weinig mondmaskers te zien en werden de afstandsregels niet gerespecteerd.

De draad weer opnemen

"Jammer genoeg is het virus nog altijd onder ons. Het is een nieuwe realiteit waarmee we moeten leren leven", stelt Djokovic. "Ik hoop dat alles binnenkort wat vlotter zal verlopen en we de draad van ons oude leven weer kunnen opnemen. Ik betreur elke individuele besmetting enorm. Ik hoop dat niemands gezondheid wordt geschaad en alles goed komt. De volgende veertien dagen zal ik in zelfisolatie doorbrengen, en binnen de vijf dagen onderga ik een nieuwe test", besluit hij.