Notitieboekje van Alan Turing levert meer dan 1 miljoen dollar op

Notitieboekje van Alan Turing levert meer dan 1 miljoen dollar op

Een handgeschreven notitieboekje heeft tijdens een veiling in de Verenigde Staten meer dan 1 miljoen dollar opgeleverd. Het schriftje telt 56 pagina's en was eigendom van de beroemde Britse codekraker Alan Turing.

Turing was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de leden van het team codekrakers dat belast werd met de taak om de 'onkraakbare' Duitse Enigma code te ontcijferen. Het notitieboekje, dat nog nooit eerder gezien is in het openbaar, dateert van de periode 1942-1944 toen Turing aan het werk was bij het Britse Bletchley Park.

Het boekje geeft een opmerkelijk inzicht in de denkprocessen van de wiskundige.  De inspanning van Turing en zijn team om de code te breken en op die manier de Tweede Wereldoorlog in het voordeel van de geallieerden te beslissen, diende als inspiratie voor de film The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol van Turing.

De koper bleef anoniem, maar volgens Cassandra Hatton, de woordvoerder van veilinghuis Bonhams, wist hij al alles over Alan Turing.

Naast het notitieboekje bood Bonhams ook een werkende Duitse Enigma-machine aan. Het apparaat werd voor Duitse militairen vervaardigd en verkocht voor 240.000 dollar.

Turing werd na de oorlog veroordeeld voor homofilie dat toen illegaal was in Groot-Brittannië. De wiskundige ging in 1952 akkoord met een hormoonbehandeling om zijn "ziekte" te genezen als alternatief voor een gevangenisstraf. Turing pleegde in 1954 zelfmoord.