Noorwegen op zoek naar nieuw hedenkingsmonument voor slachtoffers van Breivik

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ruim vijf jaar na het bloedbad op het Noorse eiland Utøya hebben de tegenstanders van een gepland herdenkingsmonument een gedeeltelijk succes geboekt. De extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik had in 2011 69 mensen op Utøya gedood. De bevoegde minister van Openbare Dienstverlening Jan Tore Sanner deelde donderdag mee dat zijn ministerie bereid is om af te zien van het permanent monument onder zijn huidige vorm. Het oord blijft wel behouden. Het jaren aanslepende geschil is daarmee niet beëindigd. De bewoners vrezen dat het gedenkteken een toeristische trekpleister wordt en handhaafden hun klacht. Om aan het bloedbad van 2011 te herinneren, zou in een rotsklif tegenover Utøya een sleuf gekapt worden. Aan de snijkant zouden de namen van de overwegend jonge slachtoffers gegraveerd worden. Het ontwerp van de Zweedse architect Jonas Dahlberg kreeg in 2014 de voorkeur.

Voral de bewoners van Utstranda hadden zich tegen deze grote ingreep in de natuur verzet. Maria Holtane-Berge, die op oogafstand van het gepland monument woont, vreest dat het oord honderden toeristen trekt. Ze was zelf bij de redding van gewonde en onder shock lijdende jongeren betrokken en wil daar niet elke dag met het oog op het monument aan herinnerd worden. Omdat het ministerie aan de plannen vasthield, dienden de bewoners in juni een klacht in.

Nu draaide de minister bij. "We willen een langdurig en pijnlijk proces graag vermijden en hebben de bewoners een schikking voorgesteld, waarin we van de oorspronkelijke plannen afzien", liet de minister weten. In plaats van de sleuf in de rotsklif zal het monument een andere vorm krijgen.

Breivik pleegde op 22 juli 2011 twee aanslagen. Eerst liet hij een bom achter in de regeringswijk van Oslo. Bij de explosie ervan kwamen acht mensen om. Dan schoot hij op Utøya willekeurig op de deelnemers van een politiek jeugdkamp. Daar kwamen 69 mensen om. Breivik werd in 2012 tot 21 jaar gevangenis met terbeschikkingstelling veroordeeld.

bron: Belga