Noorwegen maakt alle korte vluchten tegen 2040 elektrisch

Noorwegen maakt alle korte vluchten tegen 2040 elektrisch

Terwijl bij ons de elektrische wagen amper voet aan de grond krijgt, denken ze in Noorwegen al aan de volgende stap. Daar wil de nationale luchtvaartmaatschappij dat alle korte vluchten tegen 2040 geen benzine meer gebruiken, maar volledig elektrisch vliegen. De doelstelling van Avinor is een wereldwijde primeur.

Het bedrijf hoopt dat door de beslissing Noorwegen kan uitgroeien tot "een testgebied en innovatief centrum voor de elektrische luchtvaart", stelt het in rapport. Momenteel worden de eerste stappen voor de omschakeling al gezet in samenwerking met de Noorse federatie van sportvliegtuigen en enkele grote vliegtuigbouwers, schrijft The Independent.

Benzine is binnenkort passé

Dat de doelstelling van Avinor geen ijdele hoop is, blijkt uit eerdere verklaringen van producenten. Zowel Airbus als Boeing en Siemens stelden al dat kleine, elektrische vliegtuigen, die tot 70 mensen kunnen meenemen, binnen de 10 jaar ingezet kunnen worden. Volgens Wright Electric zal geen enkele korte vlucht binnen 20 jaar nog op benzine vliegen.

"Wat extra motiverend is, is dat de kosten voor de passagiers ook zullen dalen", zegt speciaal adviseur van Avinor Jan Otto Reimers. "De toestellen zullen veel efficiënter zijn dan bijvoorbeeld de trein of andere transportmiddelen."