Noorwegen bouwt grootste windmolenpark van Europa

Noorwegen bouwt grootste windmolenpark van Europa

In totaal zullen er maar liefst 278 windmolens geplaatst worden in de regio rond Trondheim, centraal in Noorwegen. De windmolens zullen verspreid worden over zes parken. Statkraft plant de bouw van de windturbines in de lente te starten zodat ze in 2020 operationeel zijn. Samen met enkele partners investeert het bedrijf 1,1 miljard euro in het project.

170.000 gezinnen

De totale capaciteit van de windmolens bedraagt 1.000 megawatt, «wat meer is dan de huidige totale geïnstalleerde capaciteit aan windenergie in Noorwegen». Hierdoor kunnen 170.000 gezinnen in Noorwegen voorzien worden van elektriciteit en verwarming. Volgens de CEO van Statkraft Christian Rynning-Tønnesen is het windmolenpark «het grootste in Europa».

Onvoldoende rendabel

Het project werd vorige zomer nog in de ijskast gezet omdat het onvoldoende rendabel zou zijn. In november werd het echter onder druk van de Noorse staat, die 100% aandeelhouder is van Statkraft, vanonder het stof gehaald om naar een meer voordelige oplossing te zoeken.

De minister van Olie en Energie Tord Lien is tevreden met het geplande windmolenpark. Lien is ervan overtuigd dat «de beslissing zal bijdragen aan de productie van duurzame energie en de basis vormt voor klimaatvriendelijke industriële ontwikkeling». De groene stroom die Noorwegen in groten getale gaat opwekken, kan helpen om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te halen. De EU wil in 2020 minstens 20% van de elektriciteit uit duurzame energie opwekken.

Foto AFP / B. Sigurdsoen