Noorse bondscoach: "Gevaar bij Belgen kan van overal komen"

Noorse bondscoach: "Gevaar bij Belgen kan van overal komen"

Morgen spelen de Rode Duivels hun derde en laatste vriendschappelijke match in aanloop naar het EK in Frankrijk (10 juni-10 juli). Vier dagen na het teleurstellende gelijkspel tegen Finland (1-1), zakt met Noorwegen opnieuw een Scandinavisch land af naar Brussel. De Noren, 51e op de FIFA-ranking, zijn op hun hoede voor de geprikkelde Duivels. "België zal hypergemotiveerd aan de wedstrijd beginnen", blikt Ruben Yttergård Jenssen, speler bij de Duitse tweedeklasser FC Kaiserslautern, vooruit. "De Belgen zitten in de laatste rechte lijn naar het EK en willen voor hun thuispubliek hun blazoen oppoetsen na het gelijkspel tegen Finland."

De 28-jarige middenvelder denkt dat de Rode Duivels wel eens voor een verrassing kunnen zorgen op het EK. "De Belgen zijn wereldtop, en met Kevin De Bruyne en Eden Hazard beschikken ze over klasse-aanvallers die alle landen hen benijden. Bovendien start België het toernooi niet als de te kloppen favoriet, dat zijn Frankrijk en Duitsland. Een voordeel voor de Belgen."

Ook Jenssens ploeggenoot Stefan Strandberg verwacht dat de Duivels er zondagavond stevig zullen invliegen. "Natuurlijk zijn de Belgen uit op wraak na de match tegen Finland. Of het in ons voordeel speelt dat ze zich misschien gaan sparen met het oog op het EK? Kan zijn, maar ze zullen toch weinig medelijden met ons hebben."

De 25-jarige centrale verdediger, die bij het Russische Krasnodar speelt, is vooral op zijn hoede voor Eden Hazard. "Een topspeler", zegt Strandberg. "Na een moeilijk seizoen bij Chelsea groeit hij opnieuw naar zijn beste niveau. Maar ook Axel Witsel en Nicolas Lombaerts, die ik ken van in Rusland, zijn steengoede voetballers. Al is die laatste er wegens blessure niet bij."

Per-Mathias Hogmo, de Noorse bondscoach, ziet de match als een "supertest" voor zijn ploeg. "België is een erg sterk team", oordeelt de 56-jarige trainer. "Wat hen zo goed maakt is dat het gevaar van alle kanten kan komen. Iedereen kent De Bruyne en Hazard, maar ook Lukaku en Fellaini kunnen scoren."

De Rode Duivels speelden in het verleden acht keer tegen Noorwegen en verloren nog nooit. Het laatste duel dateert van augustus 2004. Toen eindigde de match in Oslo op een 2-2 gelijkspel, met beide Belgische doelpunten van Thomas Buffel.

Noorwegen kon zich niet kwalificeren voor het EK. De Noren eindigden als derde in hun kwalificatiepoule met negentien punten, achter Italië (24) en Kroatië (20). In de barrage botsten de Scandinaviërs op Hongarije.

bron: Belga