Noors staatsbedrijf ontweek miljoenen aan belastingen via België

Noors staatsbedrijf ontweek miljoenen aan belastingen via België

Het Noorse energiebedrijf Statkraft is in opspraak gekomen omdat het de voorbije jaren miljoenen aan belastingen heeft ontweken via een kantoor in het "fiscaal gunstige" België. Dat schrijft de Noorse krant Aftenposten. Het bedrijf gaf in zijn recentste resultatenverslag zelf toe dat de Noorse fiscus een "bericht van herbeoordeling" heeft gestuurd met betrekking tot zijn belastingsaangiftes voor de fiscale jaren 2008 tot 2014.

De Noorse fiscus richt zijn peilen op een Belgische dochteronderneming, Statkraft Treasury Centre NV, gevestigd in hetzelfde kantoorgebouw als de Noorse ambassade in Brussel. Statkraft is van mening dat er geen wettelijke basis is voor een herberekening en spreekt van een bericht "met een voorlopig karakter".

Statkraft zette volgens Aftonposten een fiscale constructie op poten waarbij geleend geld in de Belgische dochteronderneming werd geplaatst, om vervolgens terug naar projecten in Noorwegen en andere landen te vloeien. Via die Belgische "interne bank" kon het bedrijf zijn belastingen fors lager doen uitkomen.

bron: Belga