Noors eiland wil "tijdvrije" zone worden

Noors eiland wil "tijdvrije" zone worden

Het klinkt onwezenlijk, maar op het Noorse eiland Sommarøy verdwijnt de zon zo'n zeventig dagen lang niet. Het eiland ligt in de buurt van de stad Tromsø in het noorden van het land. Dat betekent dat de zon er elk jaar tussen 18 mei en 26 juli niet ondergaat.

De circa 350 inwoners hebben dan ook weinig baat bij een tijdzone en willen daarom erkend worden als een officieel "tijdvrij" gebied. "We hebben handtekeningen verzameld en die hebben intussen het Noorse parlement bereikt. Eigenlijk dienen ze enkel iets te officialiseren dat we al jaren in de praktijk doen", laat activisit Kjell Ove Hveding weten in een mededeling.

Toerisme

Met de nieuwe regeling hopen de bewoners komaf te kunnen maken met de traditionele openingsuren. Ze willen meer flexibiliteit verkrijgen opdat ze hun school- en arbeidsuren zelf kunnen invullen. De lokale inwoners hebben alvast een slimme maatregel getroffen om toeristen in een "tijdvrije" mindset te krijgen. Zo moet al wie het eiland wil betreden zijn horloge bij de start van zijn bezoek aan de brug achterlaten.

Voetballen om middernacht

Bij ons zou het misschien voor slaapproblemen zorgen, maar het gebrek aan duisternis deert de inwoners niet. Zij passen zich sinds jaar en dag aan aan de natuur en houden geen rekening meer met de concrete tijd. "Er is continu daglicht en dat bepaalt ons ritme", stelt Hveding. "In het midden van de nacht, wat jullie 2 uur zouden noemen, spelen kinderen voetbal, schilderen mensen hun huizen of rijden ze het gras af."