Noordse Raad stuurt senioren misschien terug naar de schoolbanken

Levenslang leren is binnenkort meer dan een slogan als het van de Noordse Raad afhangt. Een van de voorstellen in een nieuw rapport stelt immers dat verder onderwijs en trainingen verplicht moeten worden voor volwassenen.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

In het rapport stelt Poul Nielson onder andere voor om volwassen verplicht terug naar de schoolbanken te sturen, om op die manier de concurrentiekracht van Noordse arbeidskracht in de wereldwijde arbeidsmarkt te verstevigen. Opmerkelijk is dat de 73-jarige Deense politicus de extra opleidingen een vaste waarde wil maken in elke loopbaan.

"De combinatie van razend snelle technologische ontwikkelingen met de steeds stijgende pensioenleeftijd zorgt ervoor dat we nieuwe opleidingsvormen nodig hebben", verklaart Nielson aan EU Observer. "Het is geen grote horde voor hogeropgeleiden. Maar met de stijgende pensioenleeftijd waar mensen op zestigste nog vijf tot tien jaar moeten werken, hebben sommigen nood om hun kennis en vaardigheden op te frissen. Het komt er eigenlijk op neer dat we het verplichte onderwijs naar een hoger niveau tillen", aldus de Deen.

Met zijn rapport analyseerde Nielson de arbeidsmarkt van Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. De Noordse Raad van Ministers zal zich in november over het voorstel buigen, al heeft de Raad op zich geen enkele macht.

Archiefbeeld Flickr Vanguard Visions