Noord-Koreaanse raketlanceersite weer operationeel

De Noord-Koreaanse raketlanceersite in Sohae is opnieuw operationeel, een week nadat de tweede top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een mislukking is uitgedraaid. Naar aanleiding van de eerdere toenadering tussen de twee landen was Noord-Korea de site beginnen ontmantelen, maar uit satellietbeelden van gisteren blijkt nu dat ze snel weer herrees. Twee denktanks uit Washington, het Center for Strategic and International Studies (CSIS) en 38 North, besluiten daaruit dat de site weer operationeel is. Op basis van satellietbeelden van begin maart hadden dezelfde denktanks woensdag nog aangekondigd dat de heropbouw net voor of net na de mislukte top in Hanoi begonnen is. Na dat nieuws liet Trump al weten dat hij "zeer zeer teleurgesteld" zou zijn door de Noord-Koreaanse leider, als die informatie zou kloppen.

Volgens 38 North is onder meer een lanceersite en een site voor het testen van raketmotoren heropgebouwd, en dat "aan een hoog tempo". "Dit toont aan dat Noord-Korea snel en zonder veel te twijfelen de acties kan omdraaien die waren genomen om zijn kernwapenprogramma te ontmantelen", aldus CSIS.

"Dit is een uitdaging voor het Amerikaanse doel te komen tot een definitieve, onomkeerbare en verifieerbare denuclearisering. De handelingen van Noord-Korea vormen een belediging voor de diplomatieke strategie van de president en tonen de Noord-Koreaanse teleurstelling aan, na de weigering van Trump om de economische sancties op te heffen."

bron: Belga