"Noord-Korea vuurt tweede raket af"

"Noord-Korea vuurt tweede raket af"

Noord-Korea heeft woensdagochtend, enkele uren na een eerste mislukte raketclancering, opnieuw een poging gedaan om een Musudan-middellangeafstandsraket te lanceren vanop de oostkust. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Het is nog niet bekend of de tweede rakettest wel een succes was. Noord-Korea deed dit jaar al verschillende mislukte pogingen om de middellangeafstandsraket te lanceren, die een bereik heeft tussen de 2.500 en 4.000 kilometer, en daarmee Zuid-Korea, Japan en zelfs het eiland Guam, waar een Amerikaanse basis gelegen is, zou kunnen bereiken.

Verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad verbieden Noord-Korea rakettechnologie te gebruiken. Toch schiet Pyongyang regelmatig korteafstandsraketten af die in de Japanse Zee terechtkomen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie noemde de rakettests van woensdag "duidelijke schendingen van de VN-resoluties".

Dinsdag had Seoel nog aangekondigd dat het stappen zou ondernemen als Pyonyang opnieuw tests zou uitvoeren met een raket. "Dit zou het noorden verder isoleren van de internationale gemeenschap, en in het geval van een nieuwe test, plant onze overheid om nieuwe stappen te ondernemen, samen met de Verenigde Naties en onze bondgenoten", aldus woordvoerder van het ministerie van Defensie Cho June-hyuck tijdens een persbriefing, schrijft persbureau Yonhap.

De Japanse eerste minister Shinzo Abe verklaarde na de eerste poging van woensdag al dat de lancering "een niet te tolereren daad" is. "We gaan dit in detail analyseren en samenwerken met de internationale gemeenschap. Als het wel degelijk om een ballistische raket gaat, is dit duidelijk onaanvaardbaar", zei hij volgens verschillende Japanse media.

bron: Belga