Noord-Korea registreert voor het eerst coronabesmetting

Noord-Korea registreert voor het eerst coronabesmetting
Foto AFP

Kim Jong-un belooft de allereerste uitbraak van COVID in zijn land te boven te komen. Hij zei dat een «maximale noodsituatie» wordt ingesteld om de quarantaine te controleren. «Het doel is om de wortels zo snel mogelijk uit te roeien. Dankzij het sterke politieke bewustzijn van de bevolking kunnen wij de noodsituatie tegengaan», klinkt het.

Beheersingsmaatregelen

De Noord-Koreaanse leider heeft intussen ook een lockdown afgekondigd, al spreekt hij zelf over «beheersingsmaatregelen». Hij riep «alle districten en steden in het land op om hun grondgebied grondig af te bakenen en werk en productie te organiseren zodat verschillende eenheden van elkaar geïsoleerd worden». Kim pleit ook voor strengere grenscontroles om het «kwaadaardige virus» tegen te gaan.

Twijfels

Dat in de afgelopen twee jaar niemand in Noord-Korea het coronavirus zou hebben opgelopen, wordt alom betwijfeld. Zo ontsloeg de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze «een grote crisis» veroorzaakt, aldus de leider, die verder niet in details trad.

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1.500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen.