Noord-Korea lijkt niet geïnteresseerd in gesprekken met Trump

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump liet zich vorige week opmerken met een bijzondere uitspraak: hij zou bereid zijn om de dialoog met Kin Jong-un te openen en de Noord-Koreaanse nucleaire ambities te bespreken, als hij president wordt. In Pyongyang zijn ze daar echter niet happig op.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

So Se Pyong, de ambassadeur voor Noord-Korea bij de de Verenigde Naties in Genève, zei aan Reuters dat de belofte van Trump niet gemeend is. "De Grote Leider beslist of ze elkaar zullen ontmoeten of niet, maar ik denk dat het idee van Trump onzin is. Hij gebruikt het enkel voor de presidentsverkiezingen, verder niet. Het is niet meer dan propaganda of een leeg gebaar voor de verkiezingen. Zijn woorden hebben geen betekenis of ernst", aldus de ambassadeur. So voegde nog toe dat Barack Obama dezelfde verkiezingsbelofte maakte, maar dat die niet vervuld werd.

Sinds de Noord-Koreaanse wapenproeven begin dit jaar lopen de onderhandelingen bijzonder stroef. De Verenigde Naties heeft sindsdien zijn sancties verder uitgebreid en president Obama ziet onderhandelingen momenteel niet zitten. Volgens de Noord-Koreaanse ambassadeur is zijn land bereid om met de steun van China en Rusland de onderhandelingen over het kernprogramma opnieuw aan te vangen, maar de Verenigde Staten, Japen en Zuid-Korea zouden dat weigeren.

Foto AFP / KCNA