Noord-Korea kiest nieuw "parlement"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Noord-Koreanen trekken vandaag/zondag naar het stemhokje voor de verkiezing van een nieuwe Opperste Volksvergadering. In de ogen van het Westen is dat een "schijnparlement". De burgers kunnen door de band in hun district maar kiezen voor één kandidaat die vooraf de zegen heeft gekregen van een lokaal comité van de heersende Arbeiderspartij. Bovendien komt het 687 zitjes tellende parlement maar twee keer per jaar samen, om vooraf genomen besluiten goed te keuren. De vorige verkiezingen dateren van maart 2014. Dat waren de eerste onder Kim Jong-un, die in december 2011 aan de macht kwam in het communistische Noord-Korea na de dood van zijn vader Kim Jong-il. Volgens de officiële berichtgeving lag de opkomst toen op 99,97 procent en kreeg elke kandidaat 100 procent van de stemmen achter zijn naam. Ook Kim Jong-un werd tot volksvertegenwoordiger verkozen.

De parlementsverkiezingen komen er anderhalve week nadat een topontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in het Vietnamese Hanoi vroeger eindigde dan gepland en de twee uit elkaar gingen zonder akkoord over nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea wou dat alle sancties tegen het communistische regime werden opgeheven, maar dat konden de Verenigde Staten niet toelaten, aldus Trump achteraf op een persconferentie. Een vorige topontmoeting in Singapore medio 2018 was geëindigd met een vage verklaring over denuclearisatie, maar zonder concrete engagementen.

Volgens waarnemers zijn verkiezingen in Noord-Korea in de eerste plaats een middel om staatscontrole uit te voeren. Lokale functionarissen zouden zo de mogelijkheid krijgen om de bevolking in het oog te houden en de loyauteit van de burgers te testen. Maar er zijn ook propagandadoeleinden mee gemoeid: de stembusgang wordt gekoppeld aan het verhaal hoe gewone mensen tot volksvertegenwoordigers kunnen worden verkozen in het "fantastische" Noord-Korea.

bron: Belga