Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties komen op 20 januari bijeen bij IOC

Noord- en Zuid-Koreaanse delegaties komen op 20 januari bijeen bij IOC

Delegaties van Noord- en Zuid-Korea zullen op zaterdag 20 januari bijeenkomen op de hoofdzetel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Zwitserse Lausanne. Daar zullen ze samenzitten met het organisatiecomité en het IOC en knopen doorhakken over de modaliteiten van de Noord-Koreaanse deelname aan de komende Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Dat heeft het IOC vandaag aangekondigd. De bijeenkomst wordt voorgezeten door de Duitse IOC-voorzitter Thomas Bach. De beide Korea's vaardigen hun nationale olympische comités, hooggeplaatste regeringsleden en IOC-leden af.

De aankondiging van het IOC komt een dag nadat Noord- en Zuid-Korea voor het eerst sinds 2015 formeel met elkaar gesprekken voerden. Op de ontmoeting beloofde Noord-Korea om atleten en officials te sturen naar de komende Winterspelen.

Op de meeting van 20 januari zal beslist worden hoeveel Noord-Koreanen naar Pyeongchang zullen afzakken, aangezien de registratiedeadlines inmiddels zijn verstreken. Het IOC zal zich ook buigen over protocolkwesties, zoals de vlag en het volkslied.

De voorbije maanden namen de spanningen in de regio toe na kerntesten en raketproeven van Noord-korea. Maar vorige week zette de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de deur op een kier voor betere relaties en verklaarde hij dat Noord-Korea klaar is om deel te nemen aan de Winterspelen.

bron: Belga