Nooit meer luchtziek met deze bril

door
Joris
Leestijd 2 min.

Er is hoop voor mensen die bij het opstijgen van een vliegtuig al meteen moeten grijpen naar een kotszakje. Flow IFE, een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van in-flightentertainment zoals films en muziek, heeft een bril ontworpen die luchtziekte tegengaat.

Luchtziekte ontstaat door een botsing tussen de informatie die onze hersenen krijgen via onze ogen en de signalen die ze ontvangen van het evenwichtsorgaan in ons binnenoor. Wanneer je in een vliegtuig zit en kijkt naar de zetel voor je, vertellen je ogen je dat je stil zit. Maar dat komt niet overeen met wat je binnenoor voelt, namelijk dat het vliegtuig effectief beweegt. Hetzelfde mechanisme ontplooit zich trouwens ook bij wagenziekte, zeeziekte en andere soorten reisziekten.

De bril die dat conflict uit de weg helpt, is eigenlijk een virtuele realiteitsbril. Passagiers die de bril opzetten, krijgen een afbeelding te zien van een horizon die reageert op de bewegingen van het vliegtuig en ze dan imiteert. "Wat onze uitvinding doet, is de storing in onze hersenen uitschakelen door een horizon weer te geven die op en neer beweeg wanneer het vliegtuig dat ook doet", legt Leon Codrington, het hoofd van Flow IFE, uit.

Het apparaat zou ook een remedie zijn tegen een jetlag, de verstoring van ons ritme als gevolg van het doorkruisen van verschillende tijdzones. Tijdens de vlucht geeft de bril informatie over de tijd van de tijdzones waar de passagiers doorheen vliegen. Zo krijgen ze foto's te zien van hun bestemming op het uur dat ze daar zouden toekomen om zich voor te bereiden op het licht dat ze zullen ontmoeten bij de landing.

Wanneer de passagier zich niet meer misselijk voelt, dan kan hij of zij films kijken of spelletjes spelen via de bril. Maar samen met al deze mogelijkheden, komt natuurlijk een hoog prijskaartje. De bril zou tussen de 400 en 700 euro kosten.