Nooit eerder zoveel terreurgeld ontdekt

Nooit eerder zoveel terreurgeld ontdekt

De Belgische antiwitwascel heeft dit jaar al 9,9 miljoen euro vermoedelijk terrorismegeld gemeld aan het gerecht, een recordbedrag en al vijf keer meer dan in 2011. Dat is onder meer te danken aan de intensieve samenwerking met de banken in de strijd tegen de financiering van terrorisme, schrijft De Tijd vandaag. Dit en vorig jaar samen zijn bij de antiwitwascel al meer dan 400 bankrekeningen aangegeven wegens ernstige aanwijzingen van terreurfinanciering.

Philippe de Koster, de topman van de antiwitwascel, wil nog verder gaan in de samenwerking met de banken. "Net als in Nederland en het VK zou ook de Belgische antiwitwascel namen van terreurverdachten in vertrouwen moeten kunnen delen met de banken. Nu moeten we de financiële instellingen per geval om info over iemand vragen, zonder prijs te geven dat die persoon ons interesseert in het kader van terrorisme."

De bankenfederatie Febelfin is gewonnen voor zo'n nauwere samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. "Nu doen we vooral screenings op basis van de Europese sanctielijsten. Maar elke oplossing om nog meer terroristen te identificeren is welkom", stelt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand.

bron: Belga