Nooit eerder was het nu nog zo heet

Nooit eerder was het nu nog zo heet

Het is nog even afwachten, maar het ziet ernaar uit dat de temperaturen tot en met woensdag rond de 30 graden gaan schommelen. Toch is het volgens KMI-weerman David Dehenauw nog te voorbarig om te zeggen dat de weergoden ons opnieuw opzadelen met een hittegolf. "Klimatologisch kan je pas van een hittegolf spreken als je vijf opeenvolgende dagen hebt met minstens 25 graden en als er tijdens die periode minstens drie dagen 30 graden of meer wordt genoteerd. Dat zit er nu niet aan te komen", legt de meteoroloog uit aan Metro.

Record

Op zonnige terrasjes durven cafégangers met zekerheid beweren dat deze zomerse weersvoorspellingen een teken zijn dat de seizoenen verschuiven, maar daar is Dehenauw het niet mee eens. "Dat valt heel moeilijk te bewijzen. Bovendien is deze Indian Summer geen uitzondering. Sinds 1901 zijn er in Ukkel zeven dagen in september opgetekend waarop het kwik tot boven de 30 graden steeg." Maar dat de thermometer uitgerekend deze week de 30 graden aantikt, is wél uitzonderlijk. "Het is al van 1919 geleden dat het zo laat in het jaar nog zo heet wordt. Toen werd het op 12 september in Ukkel warmer dan 30 graden. Nu zal dat record dus met een of twee dagen verscherpt worden."

Tips

Voor wie het hoofd de komende dagen toch koel wil houden, heeft Dehenauw nog enkele tips. "Het is belangrijk om voldoende te drinken en jezelf goed in te smeren, want ook nu nog loop je risico om te verbranden. Het grote voordeel is dat de nachten langer worden waardoor het 's nachts meer afkoelt. Laat de ramen dus 's avonds en 's ochtends wagenwijd openstaan om te verluchten. Wie wil gaan sporten, doet dit ook best zo vroeg of zo laat mogelijk."

Foto Belga / B. Fahy