Nomen est omen: Canadese stad kiest andere naam om populairder te worden

Nomen est omen: Canadese stad kiest andere naam om populairder te worden

De gemeenteraadsleden van het plaatsje hadden het proces om een nieuwe naam te kiezen eerst in gang gezet. Ze stelden een lijst op van zes alternatieve namen. De motivering was dat de oude naam ertoe leidde dat er geen investeerders op de plaats afkwamen en het dus nadelig was voor de lokale economie.

In totaal hebben er de afgelopen maanden drie referenda plaatsgevonden. De inwoners konden kiezen uit verschillende voorstellen en telkens viel de naam met de minste stemmen af. In de derde en laatste peiling bleven er nog vier suggesties over: Val-des-Sources, Trois-Lacs, Larochelle en Jeffrey-sur-le-Lac. Het wordt voortaan dus Val-des-Sources.

Asbestmijn

De plaats op zo'n 170 kilometer ten oosten van Montreal telt vandaag ongeveer 7.000 inwoners. De stad werd oorspronkelijk vernoemd naar de mineralen die er sinds het einde van de 19de eeuw werden bovengehaald. Een groot deel van de asbestproductie kwam hier vandaan, maar inmiddels is het materiaal in veel landen vanwege zijn gezondheidsrisico's verboden.

In 2011 werd de plaatselijke asbestmijn gesloten, wat een zware economische opdoffer bleek voor de stad. Hopelijk voor de inwoners lokt de nieuwe naam nieuwe investeerders.

Meest gelezen
 1. camillethumb2

  Camille Dhont overladen met complimenten op bikinifoto: «Hoe mooi kan je zijn?!»

 2. margauxthumb

  Margaux uit ‘De Bachelor’ heeft de liefde gevonden: «Blij voor je!» (foto)

 3. weervrouwthumb

  Weervrouw valt flauw tijdens live-uitzending: «Het gaat goed met me» (video)

 4. boerthumb

  Dina Tersago ontdaan over drama in ‘Boer zkt Vrouw’: «Nog nooit meegemaakt!»

 5. pexels-pixabay-259234 (2)

  Big spender? Zo geef jij minder snel geld uit