Nog steeds onrustig voor Amerikaanse ambassade in Bagdad

Nog steeds onrustig voor Amerikaanse ambassade in Bagdad

De veiligheidsdiensten van de Amerikaanse ambassade in Bagdad hebben deze morgen korte tijd traangasgranaten afgeschoten op demonstranten die Amerikaanse vlaggen aan het verbranden waren, zo heeft een fotograaf van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Als protest tegen de Amerikaanse aanval op een factie van Hachd al-Chaabi hebben demonstranten gisteren de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad aangevallen. Honderden kondigden daarop een sit-in van onbepaalde duur af om het vertrek van de Amerikanen uit Irak te eisen. Er zijn een vijftigtal tenten en veldsanitair geïnstalleerd.

Vanmorgen hebben Iraakse troepen de Groene Zone weer afgesloten waar zich de VS-ambassade en de belangrijkste instellingen van Irak bevinden. Zij zagen opnieuw toe op het binnengaan van de zone, maar haastten zich duidelijk niet om demonstranten naar buiten te krijgen.

De pro-Iraanse betogers probeerden opnieuw het ambassadecomplex te benaderen. Zij verbrandden Amerikaanse vlaggen en riepen "Amerika, de grote Satan" naar analogie van de terminologie die Iran gebruikt sinds de islamitische revolutie in 1979.

Meteen vuurden de veiligheidsdiensten van de ambassade talrijke traangasgranaten op de menigte af. Politieversterkingen kwamen aan om de Iraakse troepen bij te staan.

Na een oproep van de pro-Iraanse militie Hachd al-Chaabi daartoe "uit respect voor de Iraakse regering" hebben de demonstranten zich allemaal teruggetrokken uit de Groene zone, zo heeft een fotograaf van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

Teheran heeft ondertussen de Zwitserse zaakgelastigde ontboden om te protesteren tegen "de oorlogszuchtige taal" in Washington. De VS en Iran onderhouden geen diplomatieke betrekkingen, Zwitserland vertegenwoordigt de Amerikaanse belangen.

bron: Belga