Nog steeds onduidelijkheid over lot Oezbeekse president Karimov

Nog steeds onduidelijkheid over lot Oezbeekse president Karimov

Het lot van de Oezbeekse president Islam Karimov blijft onduidelijk. Het Russische persbureau Interfax bevestigde onder aanhaling van de regering in Tasjkent dat de president is overleden, maar vroeg even later om dat bericht weer in te trekken.

Karimov werd afgelopen zaterdag getroffen door een hersenbloeding. De 78-jarige president regeerde met ijzeren hand over Oezbekistan sinds de vroegere Sovjetrepubliek in 1991 onafhankelijk werd. De man duldde bijna geen oppositie en het is onduidelijk wie hem zou moeten opvolgen. Zijn plotse verdwijning van het politieke toneel dreigt dan ook voor een machtsvacuüm te zorgen in het Centraal-Aziatische land met 32 miljoen inwoners.

Tot dusver is de regering karig geweest met informatie over de gezondheidstoestand van Karimov. Ze meldde vrijdagochtend enkel dat de president "in kritieke toestand" verkeerde. De Turkse premier Binali Yildirim kondigde intussen echter op televisie aan dat Karimov overleden was. Hij bood het Oezbeekse volk zijn medeleven aan. Maar een officiële mededeling uit Oezbekistan is er nog steeds niet.

Interfax berichtte onder aanhaling van de regering in Tasjkent dat Karimov overleden was, maar het grootste onafhankelijke persbureau in Rusland trok dat bericht even later weer in. Door een "technische storing" was het bericht per ongeluk de wereld ingestuurd, zo heette het. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti citeerde dan weer de Oezbeekse regering. "Op dit moment is er geen informatie over de dood van de president vrijgegeven."

Oezbekistan, dat donderdag zijn onafhankelijkheidsdag vierde, bleef onder Karimov in de Russische invloedssfeer, maar de president deed ook zaken met de Verenigde Staten. Zo gaf hij het Amerikaanse leger de toestemming om een Oezbeekse luchtmachtbasis te gebruiken in het kader van de oorlog in Afghanistan.

bron: Belga