Nog nooit zoveel kinderen verloren gelopen aan zee

Nog nooit zoveel kinderen verloren gelopen aan zee

Het aantal verloren gelopen kinderen aan de kust staat rechtstreeks in verband met het weer. Bij goed weer trekken meer mensen naar de kust en raken kinderen sneller verdwaald. In juli kwam het cijfer op 1.100 te liggen. Na de eerste helft van de maand waren 597 kinderen verloren gelopen. In de tweede helft liepen er nog 503 verloren. Dat is een record. Het vorige record stond op 1.049, geboekt in 2006.

In Oostende en Blankenberge liepen het meeste kinderen verloren, respectievelijk bijna 300 en ruim 250. De Haan en De Panne volgen met ongeveer 110 verdwaalde kinderen. In Bredene en Zeebrugge ging het om een tiental.

Grote incidenten zijn er niet geweest en de meeste kinderen raakten binnen de tien minuten terug bij hun ouder(s) of begeleider. Dat is mede te danken aan de gratis polsbandjes. "Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen", zegt Johnny Devey, voorzitter van IKWV.

Grote interventies

IKWV meldt wel dat er een aantal grote interventies waren, vooral door mensen die te diep in zee gingen en zich lieten verrassen door de sterke, en vaak koude, stromingen. Ook mensen met hartklachten of gezondheidsproblemen passeerden vaker bij een reddingspost.

Nog de hele maand augustus worden alle posten bemand, goed voor 34 kilometer beschermde zones. Zwemmen is enkel daar toegelaten.