Nog nooit zo weinig criminaliteit

Nog nooit zo weinig criminaliteit

Het zijn moeilijke tijden voor de Belgische criminelen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar konden ze 221.713 criminele feiten laten optekenen. Dat lijkt misschien veel, maar het zijn er 11.000 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en een nieuw laagterecord. Dat meldt De Tijd.

Weinig ongewenste bezoekers

De lage cijfers zijn voor een groot deel het gevolg van het dalend aantal diefstallen in ons land. Zo telde de politie ‘slechts' 15.393 woninginbraken in het eerste kwartaal, tegenover 18.110 vorig jaar. Mede daardoor bedraagt het verschil met de laatste criminaliteitspiek in 2011 ondertussen 20%.

Anderzijds is het ook niet zo dat er in België alleen maar brave zieltjes rondlopen. Niet alle soorten van criminaliteit kennen een dalende tendens. Zo telde de politie nog nooit zo veel oplichtingen als in de eerste drie maanden van dit jaar. Er waren ook meer fraudes met betaalkaarten, meer steekpartijen en zowel het drugsbezit als de drugshandel is gestegen.

Ruziënde koppels

Een andere te betreuren trend is de stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. In de eerste drie maanden zijn al 4.837 feiten van fysieke agressie binnen koppels aangegeven en nog eens 1.778 tegen andere familieleden, samen bijna 300 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.