Nog nooit werd er zo veel gestreamd

Nog nooit werd er zo veel gestreamd

Telenet bereikte een volume van 1 terabit per seconde en Proximus kon een piek van 1,46 terabit per seconde noteren. Met 1 terabit kunnen 1 miljoen YouTube-video's tegelijkertijd bekeken worden. Volgens Isabelle Geeraerts van Telenet is dat nog maar het begin. "We verwachten dat het alleen nog maar zal stijgen", klinkt het.

Streamingdiensten

Volgens Telenet ligt het downloadvolume van alle klanten samen liefst honderd keer hoger dan tien jaar geleden. Vroeger werd het internet vooral gebruikt om teksten te versturen, maar nu kijken de Belgen vooral meer online naar video's en spelen massaal games. Enerzijds worden streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon en Stievie, populairder. Anderzijds worden steeds meer video's gepost en gedeeld op de sociale media.

Ook het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 11, gaf de downloadvolumes een boost. De update is meteen voor alle iPhones en iPads beschikbaar, waardoor alle gebruikers op hetzelfde moment iOS11 downloaden.

1.000 megabit per seconde

De twee operatoren benadrukken dat het hogere aantal downloads en streamings geen negatieve gevolgen heeft voor de werking van hun netwerken. "We investeren voortdurend in het netwerk. We zijn bijvoorbeeld bezig met de uitrol van een glasvezelnetwerk waarmee de mogelijkheden in theorie onbeperkt zijn", stelt Proximus. Concurrent Telenet werkt dan weer aan de Grote Netwerf, waarmee gebruikers met een snelheid van 1.000 megabit per seconde zullen surfen. Een goede verbinding bedraagt nu 100 megabit per seconde. Het bedrijf verwacht tegen 2019 de Grote Netwerf uit te rollen.