Nog niet zeker of krant morgen verschijnt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is nog niet zeker of de kranten van de groep Vers L'Avenir morgen zullen verschijnen, hoewel het personeel vandaag beslist heeft om het werk voor twee dagen te hervatten. De directie wil de persen pas heropstarten als er een definitief sociaal akkoord is, liet ze verstaan. "De publicatie van de krant morgen hangt af van de onderhandelingen die nog lopen", bevestigde de directie vanavond aan persagentschap Belga.

De krant is gisteren en vandaag niet verschenen na een actie van het personeel. Dat stemde vandaag in om het werk voor twee dagen te hervatten, maar in een communicatie aan het personeel zei de directeur-generaal van de groep dat de krant niet zal verschijnen tot er een "globaal akkoord" is met de vakbonden. Vandaag om 16 uur werden de onderhandelingen met de bonden hervat.

Vertegenwoordigers van de journalistenbond en van de redactieraad nemen niet aan het overleg deel. De onderhandelingen gaan over de re-integratie van het personeel wiens ontslag maandag werd bekendgemaakt. De directie zou willen onderhandelen "tot de finish".

De redactie ging vandaag wel aan de slag, zodat de krant morgen zou kunnen verschijnen. De voorwaarden die de directie nu stelt, worden dan ook niet bij iedereen gesmaakt.

Nethys, de eigenaar van Vers L'Avenir, heeft ook in Frankrijk kopzorgen. Daar is het eigenaar van de krant Nice-Matin en die heeft van de rechter een soort beschermingsstatuut verkregen. Dat laat toe aan een bedrijf in moeilijkheden om voort te werken en intussen zijn passief op te kuisen. Maar door deze procedure zou de krant wel kunnen worden overgenomen door de Frans-Libanese miljardair Iskander Safa, die al interesse toonde. Nethys, dat een minderheid van de aandelen van Nice-Matin controleert, ziet dat niet zitten en wil tegen de beslissing van de rechter in beroep gaan. Twee derde van de aandelen van de krant zit bij het personeel en bij de directie.

bron: Belga