Nog geen weekendplannen? Overweeg deze fantastische festivals

De zonnekloppers in het buitenland hebben dit weekend ongelijk: in ons eigen land maken de festivals het muzikale mooie weer. De komende dagen staan er maar liefst zes festivals op de agenda. Metro helpt muziekfanaten met keuzestress een handje.
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Brussels Summer Festival

Line-up? Pete Doherty, Balthazar, Hooverphonic, St Germain, Tindersticks, Hyphen Hyphen...

Waar en wanneer? Van 5 tot 14 augustus op verschillende locaties in Brussel.

Waarom gaan? Brussels Summer festival is dit jaar toe aan z'n vijftiende editie. Maar liefst tien dagen lang worden de Kunstberg, het Paleizenplein en de zaal La Madeleine ingepalmd door artiesten van alle slag en stoot. Vertrouwd talent staat er naast jong grut. Samen bezorgen ze zowel de Brusselaar als de doorsnee Chinese toerist een reeks onvergetelijke avonden.

2. Reggae Geel

Line-up? Tarrus Riley, Beres Hammond, Wayne Wonder, Lee Scratch Perry, Tanya Stephens, Konshens, Popcaan...

Waar en wanneer? Op 5 en 6 augustus in Malose Waver in Geel.

Waarom gaan? Reggae Geel is een van de oudste reggaefestivals van Europa. Elk jaar opnieuw slaagt het festival erin om het landelijke Geel twee dagen lang om te toveren tot het zinderende Jamaica. Sizzla werd na homofobe uitspraken van de affiche geschrapt, maar er is nog muzikaal talent te over om die dansbenen tot actie aan te manen.

3. Lokerse Feesten

Line-up? Faithless, Garbage, Limp Bizkit, Steel Panther, Van Morrison, Christine and the Queens...

Waar en wanneer? Van 5 tot 14 augustus Grote Kaai, Lokeren.

Waarom gaan? Wie prijsbewust de oude glorie van Limp Bizkit en consorten wil opsnuiven, moet de komende tien dagen in Lokeren wezen. Gelegenheidsdrinkers kunnen dit jaar voor het eerst crashen op een festivalcamping.

4. Dranouter

Line-up? Michael Kiwanuka, Tourist LeMC, Arno, The Colorist feat. Emiliana Torrini, ZAZ, Trixie Whitley...

Waar en wanneer? Van 5 tot 7 augustus in Dranouter.

Waarom gaan? Als gezins- en milieuvriendelijk folkfestival weet Dranouter steevast een divers publiek te lokken. Naast Belgische toppers als Arno en Touriste LeMC, sieren ook de fenomenale Michael Kiwanuka en de IJslandse Emiliana Torrini de affiche. De randanimatie zorgt ervoor dat zelfs de kleinste kinderen geen blok aan het been worden.

5. Absolutely free festival

Line-up? Blood Red Shoes, Astronaute, Raketkanon, It It Anita...

Waar en wanneer? Op 5 en 6 augustus in C-mine Genk.

Waarom gaan? Drie lege batterijen of drie schamele euro's: meer hoef je niet op tafel te leggen om binnen te geraken bij het Absolutely free festival. Gelukkig is die lage inkomprijs omgekeerd evenredig met de kwaliteit van het jonge muziektalent dat de podia bevolkt.

6. Linkerwoofer

Line-up? K's Choice, Bent Van Looy, Clement Peerens Explosition, De Jeugd Van Tegenwoordig, Kapitein Winokio, Magnus...

Waar en wanneer? Op 5 en 6 augustus op de Boeienweide in Antwerpen.

Waarom gaan? Een cocktail van publiekstrekkers, opkomend talent, kinderanimatie en foodtrucks voor de bescheiden prijs van 10 euro: wie komend weekend in de buurt van Antwerpen moet zijn, heeft weinig redenen om niét binnen te springen bij Linkerwoofer.<