Nog geen weekendplannen? Deze vijf tips helpen je uit de zetel

Het is niet omdat het koud is, dat je binnen moet blijven. Deze vijf cultuurtips geven je weekend een heel andere dimensie. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Madensuyu - Current

(3/03, Diksmuide)

Al sinds het mindblowing ‘D is Done' (2008) zijn wij fan van de Gentse powerduo

Madensuyu. Drummer Pieter-Jan Vervondel en gitarist Stijn Ylode De Gezelle slaagden er op die plaat moeiteloos in om elke zenuw in ons lijf te laten exploderen, dankzij de jagende drums en scheurende noise die ze gewoon met hun tweetjes wisten te veroorzaken. Hun nieuwe plaat schijnt iets kalmer van aard te zijn, alleen al door het feit dat De Gezelle de gitaar inruilde voor toetsen. Toch geloven wij dat we geen red bulleke zullen nodig hebben om wakker te blijven bij de cd-voorstelling van hun jongste boreling ‘Current'.

Boogie Belgique

(3/03, Antwerpen)

Foto Boogie Belgique

‘Boogie Belgique'? Dat klinkt als something old, something new. En inderdaad, de

Antwerpse electro-swingband verenigt een vintage sound met innovatieve ingrepen, niet in het minst in de audiovisuele show die ze meebrengen. Boogie Belgique stond al in Parijse jazzclubs en reisde zowat heel Europa door, maar nu zijn ze in hometown Antwerpen voor de release van hun vierde album ‘Volta (Cold Busted)'. Thuismatchke, dus gaat dat zien!

Bangerik - Abattoir Fermé & HETPALEIS

(nog t.e.m. 11/03, Antwerpen)

Foto Stef lernous

Het trash-theatergezelschap Abattoir Fermé maakt iets voor kinderen? Houd uw

zesplussers in godsnaam binnen! Of neen, misschien niet, want daar gaat ‘Bangerik' net over: over een jongetje dat zich bijzonder veilig voelt in zijn enge huis, maar bang is om de buitenwereld in te gaan. Er is een niet onaardig meisje voor nodig om hem op de drempel te brengen… Abattoir maakte van ‘Bangerik' ook helemaal geen horrorshow, maar een vrolijk-griezelige musical met liedjes van Jan De Smet en bangelijk veel schmink - maar er kan ook, en vooral, veel gelachen worden. Wie durft?

Con Amore

nog t.e.m. 13/3, Brussel)

Tien jaar na zijn dood eert BOZAR Vlaanderens meest bekroonde schrijver met een

tentoonstelling. Curator Marc Didden stelde met liefde een eigenzinnig portret samen: archiefbeelden, foto's tekstfragmenten en kunst van onder andere Appel en Ensor. Dit is geen tentoonstelling over Claus, maar een tentoonstelling vóór Claus. De locatie is trouwens niet toevallig gekozen: in BOZAR nam Claus deel aan het legendarische ‘Poëzie in het Paleis' (1966) en twee jaar later leidde hij er een protestavond tegen censuur.

Pinokkio (6+) - Antwerp Symphony Orchestra

(04/03, Gent)

Foto Antwerp Symphony Orchestra

Geen sprookje dat zo uit het juiste hout gesneden is als dat van ‘Pinokkio'. En geen man die Pinokkio beter weet te vertolken dan acteur Nico Sturm. Hij kruipt in de huid van de jongen die door scha en schande moet ondervinden dat aan het rechte pad misleidend veel zijwegen zitten. De onvervalst Italiaanse sprankelmuziek van Gioacchino Rossini zorgt voor een ‘melodramma giocoso' dat belooft te tingelen en te tangelen dat het een lieve lust is. Onze neus eraf als het niet waar is.