Nog geen weekendplannen? Deze tips lokken je uit je bed

Is jouw agenda voor dit weekend nog schrikbarend leeg? Geen nood, deze tips helpen je met het maken van een cultureel verantwoorde planning.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Urbanus - Trecto Pnix

(19 & 20?/?01, Beveren-Waas)

De ouderdomsdeken van de comedy! Urbanus vonden wij al grappig toen wij vijf waren, en twee decennia later vinden we dat nog steeds. Na drie jaren toeren met een luidruchtig rockbandje trekt de man van Anus eindelijk weer met een volledig nieuwe show de knusse theaters in. In zijn nieuwe show belooft hij de nodige absurditeiten en o ja, het publiek op het podium gooien is toegestaan. Dolletjes!

Curfews - Quay Brothers

(t.e.m. 31?/?01, Antwerpen)

De Amerikaanse Quay Brothers zijn wereldberoemd met hun stop-motion-animaties. De tentoonstelling ‘CURFEWS' die aan hen is gewijd toont een combinatie van tekeningen, objecten, grafische prints en korte filmsequenties, allemaal in hun typische monochrome stijl. Trams, pylonen en torengebouwen spelen nogal eens een hoofdrol. Laat je meenemen door de tweelingbroers voor een nachtelijke excursie langs een reeks raadselachtige scenes.

Startshow Poëzieweek

(23?/?01, Brugge)

Dichters, woordkunstenaars en poëzieliefhebbers reizen traditiegetrouw eind januari het Vlaamse land rond om het metrische woord te verkondigen. De Poëzieweek start pas donderdag op Gedichtendag, maar dinsdag wordt al het startsein gegeven in Brugge met Peter Verhelst, die voorleest uit zijn zelfgeschreven Poëziegeschenk. Hij is in goed gezelschap van dichteres Delphine Lecompte en van dichter-dj Jan Ducheyne, die Jotie ‘t Hooft tot leven brengt. Mattias De Craene (Nordmann) zorgt voor muziek.

Europa in de herfst - Theater Malpertuis

19 & 20?/?01, Tielt

Foto Federique Vansteenwegen

Regisseur Piet Arfeuille laat vanuit het verre Tielt zo af en toe eens wat mokerslagen van voorstellingen op de wereld los - denk onder meer aan het onvergetelijke ‘Gaz' met Viviane De Muynck. In dit geval onderzoekt Arfeuille de grondslagen van de democratie door twee antieke Griekse tragedies te besnuffelen, en hij doet dat met een heel diverse cast van zeven jonge acteurs. Dat het niet enkel over het Griekenland van toen zal gaan, is wel duidelijk.

Smells Like Circus

(t.e.m. 20?/?01, Gent)

Foto Reinout Hiel

Het Gentse kunstencentrum Vooruit zette zich de laatste jaren op de kaart als spoorzoeker van het nieuwe, artistieke circus. Vergeet rondrennende paarden en dansende beren: hier spot je de meest opwindende cross-overs in de circuswereld. Tijdens het slotweekend kan je onder meer nog genieten van ‘Halka', een totaalspektakel met spectaculaire acrobatie, traditionele Berber-rituelen en live muziek. Ook te checken: ‘De 24 uur van Mardulier en Deprez', waarin de twee circusartiesten in kwestie een etmaal lang lang een circusinstallatie draaiende houden. Eat your heart out, Jan Fabre!