Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

Weet je niet wat te doen dit weekend? Dan kan je hieronder inspiratie opdoen. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Baroque Book Design

(Nog tot 6/1, Antwerpen)

Wist je dat Rubens niet alleen schilderijen maakte? De barokschilder werkte ook nauw samen met de vooraanstaande Antwerpse uitgeversfamilie Plantin-Moretus. Zij gaven hem de opdracht om een van hun boeken van illustraties te voorzien: het begin van een nieuw tijdperk in de vormgeving van het boek. Deze tentoonstelling in Museum Plantin-Moretus toont de geschiedenis van het barokboek, maar ook de liefde voor het vak van de uitgever, die samen met kunstenaars boeken blijft heruitvinden.

Transit

(12/10 tem 14/10, Leuven)

Transit is een festival voor nieuwe klassieke muziek. Jong talent bestijgt het podium, met muziek die staat te trappelen om zich in het collectieve geheugen te nestelen. Of wat dacht je van klankfantasieën, een gemotoriseerde cello en avant-gardepop? Absolute hoogtepunten van het festival worden Nadar Ensemble met een muzikaal hindernissenparcours en SCENATET, een gezelschap Denen op zoek naar de waarheid achter fake news.

Studio Shehrazade

(13/10, Mechelen)

Studio Shehrazade is een dans- en theatervoorstelling geïnspireerd op het werk van fotograaf Hashem el Madani, die in Beirut een fotostudio had waar mensen hun ware aard konden tonen. Het is een plek die zich onttrekt aan de publieke opinie, weg van het alziend oog van de maatschappij en haar moraal. Een plek waar twee mannen, van Ghanese en Irakese afkomst, elkaar vinden en waar taboes en stereotypes sneuvelen om plaats te maken voor absolute vrijheid. Deze voorstelling stelt de perceptie van homoseksualiteit in sommige culturen - en de fobie die daaruit volgt - aan de kaak.

LOVE = MUSIC

(12/10, Avelgem)

K's Choice werd zopas 25, maar aan stoppen denken Sarah Bettens en broer Gert vooralsnog niet. Integendeel: na een indrukwekkende reeks verjaardagsconcerten gaan ze back to the roots met een nieuwe tournee in een intieme setting. Ze grasduinen in hun eigen repertoire, maar ook in dat van muzikale helden die hun sound mee vorm gaven. Woensdag gaat de tournee in première in Aalst en van daaruit trekt K's Choice door heel Vlaanderen (en ver daarbuiten). Maar vanavond warmen ze hun stemmen al eens op in Avelgem.