Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

Open Monumentendag

(9 september, overal)

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er achter de deur van dat bijzondere gebouw in jouw buurt schuilt? Dan heb je geluk, want deze zondag verwelkomen erfgoedsites in heel Vlaanderen het grote publiek tijdens Open Monumentendag. Een oude molen, een brouwerij, een kasteel, een architectenwoning of gewoon een bijzonder landschap: tijdens de vele openstellingen, rondleidingen, wandel- en fietstochten ontdek je allerlei verborgen parels, en bovendien helemaal gratis.

openmonumentendag.be

Filmfestival Oostende

(Nog tot 15 september, Oostende)

Foto R.V.

Met het najaar staan ook de filmfestivals voor de deur, en vanaf dit weekend is Oostende aan de beurt. De crème van de nationale en internationale filmwereld verschijnt hier de komende weken op het grote scherm: curator van dienst is dit jaar niemand minder dan Matteo Simoni, die zijn selectie samenstelde rond het thema ‘vader en zoon'. Ook televisiereeksen zijn hier trouwens welkom. Bingewatchers hoeven dus niet meer enkel vanuit eigen zetel opereren en kunnen naar Oostende voor bijvoorbeeld het volledige seizoen van topserie ‘De dag', in één keer.

filmfestivaloostende.be

Horst Arts & Music

(7 t.e.m. 9 september, Horst)

Het kasteel van Horst en zijn prachtige tuinen vormen dit weekend het decor voor de vijfde (en allerlaatste) editie van Horst Arts & Music Festival. Niet alleen siert een ruim aanbod aan artiesten in verschillende genres de affiche, ook kunst en design krijgen hier alle aandacht. Naast de drie podia zijn er immers ook een heel aantal werken en installaties van bekende kunstenaars en architecten op het domein te bewonderen. Het is je laatste kans om dit wonderlijke festival mee te maken: mis ze niet.

horstartsandmusic.be

Jazz in't park

(Nog tot 9 september, Gent)

Jazz in't park mag dit jaar een jubileum vieren: het gezellige jazzfestival in het Gentse Zuidpark is aan haar 25ste verjaardag toe. Dat wordt op gepaste wijze gevierd met een topaffiche vol ronkende namen van eigen bodem, maar zoals altijd ook met voldoende aandacht voor jong talent. Dit jaar op het podium: onder andere Philip Catherine, Taxiwars, AKA Moon en Black Flower. Het festival breidt ook uit naar stadsbibliotheek De Krook en installeert er een uniek geluidslandschap waarin je je helemaal kan onderdompelen.

stad.gent

Art on Paper

(Nog tot 9 september, Brussel)

Art on Paper is een kunstbeurs die volledig in het teken staat van de tekening, in al haar vormen en definities. Zo'n 50 galerijen uit binnen- en buitenland nemen de tentoonstellingsruimten van BOZAR over en stellen gevestigde waarden en jong talent uit de tekenwereld voor: elke galerij presenteert één artiest. Hier kan je ongetwijfeld bijzondere kunst scoren, maar daarnaast valt er nog heel wat te beleven, zoals talks, podcasts, installaties en videoshows.

artonpaper.be