Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

Deze vijf tips helpen je uit je luie zetel.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Les Nuits

(Nog t.e.m. 24/05 in Brussel )

Een unieke locatie en een programmatie met een dijk van een reputatie, dat is ‘Les Nuits'! Dankzij het bestaan van dit festival blijf je andere muziekliefhebbers steeds een stapje voor: hier leer je de indie-, pop-, rock-, hiphop- en electrosterren van (over)morgen kennen. Kan je echt niet kiezen? Vooruit dan: Tindersticks (foto) kan je natuurlijk niet missen maar ook Hercules & Love Affair komen, evenals een van Mauro Pawlowski's intussen haast ontelbare verschijningsvormen: Gruppo di Pawlowski. Ben je al weg?

Kommil Foo - Schoft

Belga / K. VAN ACCOM

(Op 12 & 13/05 in Vilvoorde)

Even leek het erop alsof de broertjes Walschaerts elkaar kwijt waren, toen Mich en Raf allebei met solowerk kwamen. Mochten de bedroefde fans al een kruis maken over Kommil Foo? Driewerf neen, want er is een nieuwe, gezamenlijke voorstelling: Schoft. Niet dat de broers elkaar daarvan beschuldigen, want het is het leven zelf dat een klein geniepig schoftje is... het slaat, het zalft, het schuurt en het ergst van al: het eindigt.

IJslammetjes, strikken, matrozenpakken en andere communiegebruiken

(Nog t.e.m. 13/08 in Brugge)

In mei zie je ze steevast opduiken voor rozenstruiken in bloemrijke parken: jongens en meisjes in hun beste outfit, die met een geforceerde grijns op hun gezicht in de lens trachten te kijken van een vaak tot wanhoop gedreven fotograaf. Jep: mei is communietijd! Het Volkskundemuseum in Brugge presenteert een tentoonstelling met de grappigste communiegebruiken: ijslammetjes natuurlijk, maar ook de traditionele bruidsjurk, het communiekroontje of het matrozenpak. Op deze tentoonstelling kom je meer te weten over de betekenis en oorsprong van deze tradities en gebruiken.

Chet

(Op 12/05 in Koksijde)

Hij rookt. Hij drinkt. Hij speelt. Hij filosofeert over het leven - Tom Vermeir is gewoon Chet Baker, de legendarische jazz-trompettist die in 1988 dood op de straatstenen van Amsterdam werd gevonden. Zelfmoord of een ongeluk? Gesprongen, gevlogen of gevallen? We zullen het nooit weten. Rond dit muzikale en menselijke mysterie maakte acteur en muzikant Vermeir de voorstelling ‘Chet'. In een regie van Koen De Sutter en omringd door uitstekende muzikanten als Dag Taeldeman en Frederik Heuvinck - oude bekenden van Vermeirs band A Brand - brengt Vermeir een muzikale ode aan Bakers genie.