Nog geen vakantieplannen? Deze doldwaze uitjes maken je dag

Nog geen vakantieplannen? Deze doldwaze uitjes maken je dag

Een gepast vraagje zo rond kersttijd: hoe kunnen we ooit hopen op vrede in de wereld als er zo veel koppels uit elkaar gaan die er blijkbaar niet eens in slagen de huiselijke vrede te bewaren? Valentijn Dhaenens en Alejandra Theus snuisteren door de film- en literatuurgeschiedenis op zoek naar roemruchte voorbeelden van echtelijke breuk: van Iason en Medea over Othello en Desdemona tot Temptation Island. Een jonge pianiste maakt de cast compleet als zwijgende (maar spelende) getuige. Vrolijke kerst!

Draken, t.e.m. 28 mei 2017 te Gent

Wil je de allercoolste meter, peter of grootouder zijn? Dan neem je tijdens de kerstvakantie de kinderen mee naar het STAM, waar een tentoonstelling over draken loopt. Het museum zorgt voor een ‘echt' drakenskelet, voor dieren op sterk water maar vooral voor straffe verhalen en enge of mooie illustraties over een van de meest fantasierijke fabeldieren. Want draken kunnen gruwelijk en beangstigend zijn, maar ook aaibaar en lief - alleen voederen is in het museum niet toegestaan.

www.stam.be

Winterpret, t.e.m. zondag 1 januari, Brussel

Brussel baadt tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode in een magische, feeërieke sfeer. Op en rond het Sint-Katelijneplein vind je de winterse klassiekers als een reuzenrad, een ijsbaan, een kerstmarkt en glühwein. Maar er is meer... Japan staat dit jaar in the picture, en dat betekent bijvoorbeeld dat je je traditionele menu van glühwein en appelbeignets kunt uitbreiden naar een aantal Japanse lekkernijen. Door de wonderlijke video-animatie van visuele kunstenaars kan je elk half uur met eigen ogen zien hoe de Sint-Katelijnekerk langzaam verandert in een traditioneel Japanse Torii-poort - nog maar het begin van een spektakel dat je met licht en projectie langs de schoonheid van de Japanse cultuur leidt.

www.winterpret.be

Ice Magic, t.e.m. zondag 8 januari 2017, Hasselt

Wie is het dapperste jongetje van de wereld? Wickie de Viking natuurlijk! Je kinderen ontmoeten hem in Hasselt tijdens Ice Magic, een ijskoud feest waarop ook Maya de Bij te vinden is in haar ijsbloemenparadijs. De ijskunstenaars verhuizen van Brugge naar het Kolonel Dusartplein in Hasselt en hakken daar uit honderden tonnen ruw ijs een wereld tevoorschijn waar je warm van wordt, ook al vriest het. Naast Wickie en zijn vrienden zijn er trouwens ook herkenbaar Hasseltse taferelen te zien…

www.icemagic.eu

DE Stemmen van DE Studio, t.e.m. 5 februari, Antwerpen

Wat als de muren van DE Studio konden praten? In het statige gebouw huisde vroeger de opleiding Drama van Studio Herman Teirlinck. Over deze periode doen de wilste verhalen de ronde. Huis van Eustachius dwaalde met oud-studenten en –docenten door de gangen en verzamelde verhalen. Ontdek de anekdotes, geheimen en getuigenissen van onder meer Lucas Van den Eynde, Ivan Pecnik, Jenne Decleir, Marleen Merckx en Stef Bos dankzij de luistermaquette en het audioparcours.

www.destudio.com