Nog dertien besmettingen van schurft in rusthuis in Zonhoven

In het Heilige Catharinarusthuis in Zonhoven zijn nog dertien besmettingen van schurft vastgesteld. Dinsdag werd bij een bewoonster van het rusthuis in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder een ernstige vorm van schurft vastgesteld. Negen personeelsleden van het ziekenhuis, die ook besmet zijn geraakt, werden naar huis gestuurd. Dat heeft TV Limburg vrijdagavond gemeld. Het ziekenhuis liet weten dat nog eens 150 mensen mogelijk besmet zijn geraakt. Het ziekenhuis adviseert om zich te laten onderzoeken. Het rusthuispersoneel in Zonhoven draagt handschoenen en beschermende kledij. Een hoogbejaarde bewoonster was drie weken geleden overgebracht naar het Sint-Franciscusziekenhuis, waar de ernstige vorm van schurft werd vastgesteld. Het ging om een erg besmettelijke schurft en een uitbraak ervan in het rusthuis en het ziekenhuis was het gevolg.

Sonja Dirckx van het rusthuis verklaarde op TV Limburg dat acht personen van de 26 op de verblijfsafdeling als besmet kunnen beschouwd worden. Zij stellen het vrij goed. De incubatieperiode van de huidaandoening is lang. Er is geen reden tot paniek, maar de rusthuisdirectie is alert en sluit een verdere uitbraak niet uit.

"De incubatietijd is twee tot zes weken. Personen die zes weken geleden met de bronbesmetting in contact zijn geweest of met de thans besmette bewoners kunnen alsnog besmet zijn geraakt. Het blijft dus alert zijn en de situatie van dag tot dag opvolgen", aldus Dirckx. Er is met het ziekenhuis ook een preventieve behandeling uitgevoerd voor personen, die mogelijk met de besmette vrouw in contact zijn geweest. Dat aantal bedraagt een 150-tal.

In het rusthuis zijn een dertigtal personeelsleden en 26 bewoners al preventief behandeld. De behandeling omvat een zalf, die 12 uren op de huid over het hele lichaam moet blijven. Enkel het hoofd en hoofdhaar blijven vrij. Bij de besmette personen moet de behandeling met zalf een tweede keer gebeuren. Schurft wordt veroorzaakt door mijten. Het beddengoed in het rusthuis wordt daarom dagelijks ververst. Verder wordt gedragen kledij geïsoleerd in gesloten plastic zakken.

bron: Belga